Planet Optik
Planet Optik Gözlükçü Numaralı Gözlük Yakın Uzak Gözlüğü, Miyop, hipermetrop, Astigmat Güneş Gözlüğü Ray-Ban, Emporio Armani, Polo Ralph Lauren Perpa
Numaralı Gözlük
Güneş Gözlüğü
Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat: 13 No: 2399 Şişli – İstanbul
Telefon: +90 536 501 03 19
Hipermetrop Nedir
Hipermetropi, kornea ve mercekte kırılan ışıkların görme merkezinin arkasında odaklanması sonucu oluşan bir sorundur. Yaygın olarak “Yakını görememe hastalığı” olarak bilinse de hipermetropisi olan bazın hastalar hem yakını hem de uzağı iyi derecede görebilir. Ancak buradaki kritik nokta, bu kişilerin göz içindeki mercek sisteminin normal kişilere göre daha fazla çalışmasıdır. Hipermetropi büyük oranda çocukluk döneminde başlayan bir görme kusurudur. Ve bu hastaların göz yuvarlağı normal kişilere göre daha küçüktür; yeteri kadar büyümemiştir. Yakını göremeyen yani hipermetrop olan kişiler genellikle bir şeyler okurken harf veya satırları kaydırdıklarını ve harflerin iç içe geçmiş gibi olduğunu söylerler. Uzun süreli okumalardan, bilgisayar kullanımlarından sonra da göz çevrelerinde ve başlarında ağrı oluştuğundan şikayet ederler.
Hipermetrop belirtileri nelerdir?
- Gözde yorgunluk, kızarıklık
- Gözlerde kayma
- Göz tembelliği
- Göz kapağı kenarlarında kızarıklık
- Odaklanma zorluğu
- Gözlerde gerginlik hissi
- Şiddetli göz ve baş ağrısı
- Gece bulanık görmek…
Görülen şikayetlerin yoğunluğu, hipermetropinin derecesi ne kadar fazlaysa o kadar belirgin olur. Ancak hipermetropi sorunu bazı hastalarda hiçbir şikayete sebep de olmayabilir. Hatta farklı bir göz şikayetinden gidilen göz doktorunda muayene sırasında tesadüfen bile öğrenilebilir. Eğer hipermetropide yüksek dereceler varsa yakın görmede büyük ölçüde olumsuzluk söz konusudur.
Hipermetrop tedavisi
Hiçbir şikayeti, belirtisi olmayan ve numarası fazla olmayan hipermetroplar sadece takip edilebilir. Belirgin bir şikayete sebep olan hipermetropi tedavi edilir. Ancak, bunlarda da bazen tam, bazen de sadece şikayet veya belirtileri ortadan kaldıracak kadar kısmı düzeltme yapılabilir. Eğer bir göz hastalıkları uzmanı tarafından hipermetropi teşhisi konulduysa tedavi seçenekleri de vardır. Tedavideki amaç, ışığın retinada doğru noktaya düşmesini sağlamaktır.
Hipetmetrop tedavi yöntemleri arasında ince kenarlı dış bükeyli merceklerden yardım alınır. Mercekler + olarak verilir. Tedavide, gözlük, lens veya duruma göre cerrahi seçenekler önerilmektedir. En sık kullanılan tedavi şekli gözlüktür. Hem ekonomik olarak uygunluğu hem de bakım gerektirmediği için en çok gözlük tercih edilir. Ancak hipermetropide derece yüksek olursa gözlük camı kalınlaşabilir. Bu da görüntü kalitesinde bozulmalara neden olabilir. Gözlük dışında kontakt lens tedavisi de verilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bakım yani hijyen kurallarına uymaktır.
Lens mi Gözlük mü?
Çoğu kişi lens mi yoksa gözlük mü diye sormaktadır. İkisinde de kendilerine göre avantajlar vardır. Gözlükte göze dokuma ihtiyacı azalır böylece göz enfeksiyonları önlenir. Kuru göz ya da hassas gözler varsa kontakt lenslerdeki gibi rahatsızlık olmaz. Lenslere göre gözlükler daha ucuzdur. Gözlük, rüzgar ya da toza karşı koruyucudur. Ancak gözlükler 12 mm uzağa yerleştiği için periferal görüş azalabilir. Gözlükte buğulanma, yağmurdan etkilenme olabilir. Ayrıca kulak ve buruna baskı yaptığından kişi gözlükten rahatsız olabilir. Spor yapan kişiler için de lens daha kullanışlıdır. Lensler yağmurdan etkilenmez. Lenslerle buğulanma gibi sorunlar olmaz. Periferal görüş kontakt lenslerde etkilenmez.
Ancak lenslerin bakımı daha zordur. Hijyene çok dikkat edilmelidir. Ayrıca göz kuruluğu sorunları oluşturabilir. Ayrıca hipermetropide de cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Cerrahide LASIK yöntem uygulanabilir. Ancak bu cerrah, herkese yapılmaz. 18 yaşını dolduran ve bir yılda göz numarasında değişiklik olmayan kişilere uygulanabilir. Detaylı bir göz muayenesi sonrasında kişiye LASIK yapılıp yapılmayacağı netleşebilir. İşlem öncesinde kornea dokusu incelenmelidir. 6 numaranın altındaki hastalara uygulanır. İyileşme süresi de oldukça hızlıdır.
Bunun yanında LASEK tekniği de yapılabilir. Kornea yapısı LASIK’e uygun olmayan kişilere yapılabilir. Operasyon korneanın ön kısmındaki ince tabaka kaldırılmadan yapılır. PRK, uygulaması da hipermetrop tedavisinde yapılabilir. Korneanın en üstünde bulunan epitelin sıyrılarak alttaki dokuya excimer laser uygulanması prosedürünü içerir. Son dönemlerde cerrahi olarak göz içi lens implantasyonu popülerdir. Yüksek numarada olan ve lazer uygulanamayan hastalara yapılır. Hangi cerrahiye ve tedaviye uygun olunup olunmadığını da göz doktorları belirler.
Planet Optik Güneş Gözlükleri
Dünya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Aras, güneş gözlüklerinin belirli bir standardı olması gerektiğini belirterek, “Kalite belgesi olmayan gözlükler katarakt nedeni bile olabiliyor. Polarize Camlar güneşin zararlı ışınlarını süzerek gözü korurken, kalitesiz camlardan hazırlanan gözlükler kullanıldığında gözde onarılmaz zararlar oluşturuyor” dedi.
Aras, insanların gözlerini korumak için her türlü önlemi alması gerektiğini vurgulayarak, güneş ışığına alerjisi olan kişilerde korunmanın en iyi yolunun güneş gözlüğü olduğunu kaydetti.
“Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı gözlükler kullanılmalı”
Özellikle çocuklara erken yaşta kazandırılan güneş gözlüğü alışkanlığının, ultraviyole ışınlarından korunmak için önemli olduğuna işaret eden Aras, şöyle devam etti:
“Güneş gözlüklerinin belirli bir standardı olması gerekiyor. Kalite belgesi olmayan gözlükler katarakt nedeni bile olabiliyor. Polarize camlar güneşin zararlı ışınlarını süzerek gözü korurken, kalitesiz camlardan hazırlanan gözlükler kullanıldığında gözde onarılmaz zararlar oluşturuyor. Güneş gözlüğü alırken dikkat edilecek kurallardan birkaçı özellikle antirefle olması ve ultraviyole engelleyici kaplaması olmasıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı gözlükleri kullanmak gerekmektedir. İşportadan ucuza alınan gözlükler çoğu zaman bu özellikleri taşımamaktadır. Bu gözlükler göz sağlığına yarardan çok zarar vermektedir. Bu konuda dikkatli davranmak gerekir.”
“Güneş gözlüğü tüm gözü kapatmalı”
Cengiz Aras, güneş gözlüğünün bir aksesuar değil, sağlık malzemesi olarak kullanılması gerektiğine dikkati çekerek, “Günümüzde gözlüklerin yanı sıra günlük hayatta sıklıkla kullandığımız lensler bile artık ultraviyole ışınları süzebilecek nitelikte hazırlanıyor. Ultraviyole korumalı kontakt lensler, güneş gözlükleriyle birlikte kullanıldığında katarakt riskini azaltıyor. Özellikle gözlük kullanma zorunluluğu olan hastalarda örneğin miyop, astigmat gibi eğer UV korumalı lens tercih ediliyorsa lens gözün tamamını örtmediğinden gözlük kullanımı yine gereklidir” ifadelerini kullandı.
Tüm gözü kaplamayan güneş gözlüğünün yukarıdan gelen ışınları önleyemediğini aktaran Aras, çalışmaların genellikle güneş ışınlarının gözlük kenarından geçerek göze ulaştığını gösterdiğini kaydetti.
“Güneş gözlüğü sağlık aracı olarak kullanılmalı”
Aras, güneş gözlüğü kullanımının, gözde güneşin yarattığı zararlı ışınlar sonucunda erken yaşlarda ortaya çıkabilen kataraktın oluşumunu da azaltmak için gerekli olduğunu dile getirdi.
Güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı edinemeyen pek çok kişinin katarakt olma ihtimaliyle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Aras, “Katarakt oluşumunda önemli bir etkene sahip güneş ışınları 60-70 yaşında ortaya çıkan kataraktın, güneş gözlüğü kullanmayanlarda 40’lı yaşlarda oluşmasına neden olabiliyor. Özellikle uzun süre güneş ışığına maruz kalanların güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmemesi gerekiyor. Güneş gözlüklerini göz sağlığımızı koruyucu bir sağlık aracı olarak kullanmamız gerekiyor. Uygun özellikleri taşıdıktan sonra şık bir aksesuar olarak da kullanılabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Planet Optik İletişim Bilgileri
Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat: 13 No: 2399 Şişli – İstanbul
Telefon: +90 536 501 03 19
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!