Genç Çiftçi Desteği Şehirlere Gitti Genç Çiftçi Desteği Nedir

Genç Çiftçi Desteği Şehirlere Gitti: 3.8 milyarlık hibe adressiz dağıldı.

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

Birgün Gazetesi‘nin haberine göre AB’nin Hibe Destek Programının ana hedef kitlesi olan kırsal alanlarda yaşayanlara yeterince ulaşmadığı saptandı. Sayıştay, kırsalda yaşamamasına karşın 40 yaş altındaki kişilerin ‘Genç çiftçi’ desteğinden yararlandırıldığını saptadı

Türkiye’de 42 ilde uygulanan AB’nin IPARD programı kapsamında verdiği 3.8 milyar liralık tarımsal hibe desteğinin çiftçilere yeterince ulaşmadığı, kırsal alan dışına gittiği belirlendi.

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

Sayıştay’ın, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nu denetim raporunda, “IPARD Programının Faydalanıcı Olarak Kırsal Alanda Yaşayanlara Fazla Ulaşamaması” tespitine yer verildi.

Programının ana hedef kitlesinin kırsal alanlarda yaşayanlar olduğu vurgulanan raporda, “Programa daha çok kırsal alanların dışında yaşayanlar ilgi göstermektedir” denildi. IPARD Programı ile desteklenen yatırımların, istihdam sağlayarak kırsal alanların ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması, ekonomik faaliyet düzeyinin yükseltilmesi, kırsal nüfusun azalmasının tersine çevrilmesi gibi katkıları olmakla birlikte kırsal alanlarda yaşayanlara çok fazla ulaşamadığının altı çizildi.

‘GENÇ’ AMA ‘ÇİFTÇİ’ DEĞİL

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

IPARD Programı proje seçimi kriterlerinde faydalanıcı bazında kırsal alanlarda yaşayanlara yönelik bir puanlama sisteminin bulunmadığı belirtilen raporda, 3.8 milyar TL’lik AB hibesinin kullanımı ile ilgili şunlar kaydedildi:

“Genç çiftçi olmanın şartlarından birisi, kırsal alanda ikamet etmektir. Halbuki TKDK uygulamalarında Bakanlığın getirmiş olduğu genç çiftçi tanımına uyulmamış, 40 yaşın altındaki her başvuru sahibi genç çiftçi olarak kabul edilmiştir. Görüleceği üzere genç çiftçi, mevzuatta kırsal alanda yaşayanlar için getirilmiş bir destek uygulaması olmakla birlikte IPARD desteklerinde ikamet şartı aranmaksızın 40 yaşın altındaki herkes için genel bir uygulama haline gelmiştir.”

BİR ALANA BİR DAHA

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

Destekten yararlandırılacaklar belirlenirken daha önceden hibe alanların puanlarının düşürülmediğini de belirleyen Sayıştay denetçileri raporunda, “Bu durumun kaynakların farklı kişilere dağıtımını olumsuz yönde etkileyebileceği değerlendirilmesi yapılmıştır” dedi.

TAVSİYEDE BULUNABİLİRDİN

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

TKDK’nin bu saptamalara karşı, “Görevim IPARD Programını gerçekleştirmek, programın hazırlanması ve değiştirilmesi ile ilgili yetkim yok” yanıtına karşı da Sayıştay “Programda yapılabilecek değişikliklere ilişkin yönetim otoritesine teknik seviyede tavsiyelerde bulunulabileceğine” dikkat çekti.

KİME GİTTİ?

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin IPARD Desteklemeleriyle ilgili olarak “14 bin 500 projeye 3.8 milyar hibe desteği sağlandığı, bu hibeler sayesinde de 10 milyar lira tutarında yatırım yapılarak 60 bin yeni istihdama kavuşulduğu” açıklamalarını anımsattı. Gürer, “Sayıştay raporlarında göre kırsal kesimlerden daha çok kırsal alanlarda yaşamayanların faydalandığı bu hibe destekleri kimlere gitti?” diye sordu.

Genç Çiftçi Desteği Nedir

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

MART 2018 tarihinde Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçilere 30 bin lira hibe verilmesine ilişkin 2017/10 sayılı Tebliğname Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu tebliğname gereğince köye dönüş yapacak olan 18-41 yaş aralığında ki genç çiftçilerimize otuz bin lira hibe verilecek. Başvurular tebliğnameye göre 5 iş günü içerisinde başlayacak. Başvurular 2 aşamadan oluşacak. İnternet sitesi başvuru sayfasına kayıt olan gençlerimiz, işlem tamamlandığında gerekli evrakları hazırlayarak İl veya İlçelerde bulunmakta olan Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurularını gerçekleştirecekler. 2016 yılında olduğu gibi geçen yılda da binlerce gencimizin bu sayede kendi işlerini kurmaları, ekonominin ve tarımın desteklenmesi amaçlanıyor.

Genç Çiftçi Desteği İçin Başvuru Şartları

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

TC. Vatandaşı ve Okur yazar olmak,

18 yaşını tamamlamış, 41 yaşından gün almamış olmak,

Ücretli olarak herhangi bir iş yerinde çalışıyor olmamak,

Örgün okul okumuyor olmak,

Vergi mükellefi esnaf olmamak,

31 MART 2018 tarihi itibariyle, 50 adet küçükbaş ve 15 adet büyükbaştan daha fazla hayvan sahibi olmamak,

50 arılı kovandan fazla arılı kovan sahibi olmamak şartlar arasında yer alıyor.

Milli Tarım Projesi ile kırsal alanı kalkındırmayı amaçlayan bakanlık köylerdeki nüfusu arttırmak ve tarım alanlarının daha verimli bir şekilde kullanılmasına imkan vermek amacı ile uygulayacağı hibe ve kredileri kullanmak isteyenlerde arayacağı kriterlerden bahsetmek gerekirse, öncelikli olarak genç çiftçilerin nüfusunun 18 ile 41yaş aralığında olması gerekmektedir. 

Başvuru yapacak kişinin bir kırsal alanda ikamet etmesi veya kırsal alanda ikamet edeceğinin taahhüdünü vermesi gerekmektedir. 

Ayrıca hangi alanda faaliyet göstereceği hakkında bir iş planına sahip olması gerekmektedir.

Ziraat Bankası Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Akademisi

Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi, gençlerin tarıma olan ilgisini arttırmak, başvuru koşullarını taşıyan gençlere beli​rli konularda tarımsal üretim ve yatırım yapmayı öğretmek, eğitimli ve bilinçli genç çiftçiler yetiştirmek ve gençlere tarım alanında girişimcilik bilinci kazandırmak üzere Ziraat Bankası tarafından geliştirilmiş olan, Banka – üniversite – kamu ve özel sektör işbirliğine dayalı bir eğitim programıdır.

Amacı?

  • Gençlere tarım alanında yeni istihdam ve iş alanları açmayı,
  • Gençlere tarımda bilerek yatırım ve üretim yapmayı öğretmeyi,
  • Halen tarımsal üretim yapan gençlerin teknik ve finansal bilgi düzeyini arttırmayı,
  • Eğitimli ve bilinçli genç çiftçiler yetiştirmeyi
  • Tarımın geleceğinde söz sahibi olacak gençleri bugünden kazanmayı amaçlamaktadır.

Kimler Yararlanabilir?

  • Üretim konusuyla ilgili teknik bilgisini arttırmak,
  • Yeni tarımsal yatırım yapmak,
  • Mevcut tarımsal işletmesini büyütmek veya geliştirmek,
  • Bir tarımsal işletmede çalışmak isteyen ve başvuru koşullarını taşıyan Genç Çiftçiler ve Genç Çiftçi adayları yararlanabilir.

Başvuru Şartları Nelerdir?

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

  •  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  •  Türkiye’de yerleşik olmak
  •  18 yaşını tamamlamış – 30 yaşından gün almamış olmak
  •  Eğitim verilecek konularda tarımsal faaliyet yapmayı veya mevcut tarımsal faaliyetini büyütmeyi ya da bir tarımsal işletmede çalışmayı istemek
  •  Asgari lise mezunu olmak
  •  Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış ya da muaf olmak
  •  Medeni haklarını kullanma hakkına sahip olmak
  •  Kredi kullanmasına engel bir durumu olmamak

Başvurularda Kimlere Öncelik Verilecek?

Genç Çiftçi Desteği

Genç Çiftçi Desteği

  • Kadın çiftçiler/çiftçi adayları
  • Tarımla ilgili teknik lise veya üniversite mezunları
  • ​Ailesine ya da kendisine ait tarım işletmesinde çalışanlar

Eğitim Süreci Nasıldır?

Düzenlenecek programlar teknik eğitim ve staj aşamalarından oluşmaktadır.

Azami beş hafta sürecek teknik eğitimler, eğitimin düzenleneceği yerde bulunan ve Ziraat Bankası’nın belirleyeceği üniversitelerin teknik bölümleri tarafından verilecektir. Azami üç hafta sürecek stajlar ise Ziraat Bankası ve ilgili üniversite tarafından belirlenecek çiftliklerde ve/veya ilgili üniversitenin uygulama işletmelerinde yapılacaktır.

Her biri 20 kişilik sınıflar halinde düzenlenecek eğitimler haftanın altı günü devam edecek ve devam zorunluluğu bulunacaktır. Teknik eğitim ve staj sırasında/sonunda katılımcılar sözlü/yazılı sınava tabi tutulacaktır.

Eğitim ücretli mi?

Eğitim için katılımcılardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Tüm eğitim ve eğitim materyalleri ile ilgili masraflar Ziraat Bankası tarafından karşılanmaktadır.*

(*)Eğitim boyunca katılımcılara belirli miktarda yemek ücreti ödenecek, konaklama ihtiyacı olması halinde anlaşmalı otellerdeki konaklama giderlerine katkı yapılacak ve eğitim süresince ücretsiz olarak hayat ve sağlık sigortası yaptırılacaktır.

Tarım Sigortası

Ziraat Bankası

PERPA HABERLERİ

PERPA HABER ANA SAYFA

PERPA İLETİŞİM

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın